Reizen deze zomer? Mogelijks binnen Europa

Kan je zomervakantie in het buitenland nog gered worden? De vakantie begint over 8 weken. Er zijn alvast positieve signalen, maar volledige duidelijkheid zal er pas erg last minute zijn eind juni/begin juli. Een ding is zeker: Vliegmaatschappijen doen er alles aan om hun vluchten Corona proof te krijgen. Zo zal een mondmasker zeker verplicht zijn en zal de midden seat bij velen onbezet blijven. Maar veel hangt ook af van de maatregelen op de bestemming. Een ding lijkt zeker: reizen zal maximum enkel mogelijk zijn binnen Europa.

Test voor het instappen van een vliegtuig? 🙂

Update 9 mei 2020

Vliegtuigmaatschappijen:

 • Brussels Airlines en Tui Fly hopen in juni terug op te starten
 • Mogelijks midden seat vrij bij veel maatschappijen, Ryanair ziet dat echter niet zitten
 • Mondmaskers verplicht op alle vluchten
 • Mogelijks proef/controle voor het instappen van het vliegtuig: wanneer bestemmingen 100% zekerheid willen over Corona vrij toestel.
 • Opstarten vluchten hangt af van restricties van de bestemming. (zie onder)

Bestemmingen

 • Volgens de Franse President Macron zal er ten vroegste duidelijkheid zijn per bestemming eind juni of zelfs begin juli.
 • Nog volgens Marcon zal reizen maximum enkel mogelijk zijn binnen de Europese Unie.
 • Op Europees vlak worden nu dan ook afspraken gemaakt, maar Griekenland bvb wil hierop niet wachten en maakt al inidivueel afspraken.
 • Landen als Griekenland, Spanje erg Portugal zijn economisch sterk afhankelijk van de reissector en zullen er alles aan doen om reizen zo snel mogelijk & veilig terug mogelijk te maken.
 • Italië: zwaarst getroffen, hier lijkt het nog erg vroeg om toerisme terug mogelijk te maken; het land is erg zwaar getroffen en zoekt nog zelf naar manieren om in het dagdagelijkse leven om te gaan met het virus.
 • UK: verplicht 2 weken in isolatie op een prive locatie bij aankomst via vliegtuig. Dat kondigt de BBC aan na contacten met de airlines. de restrictie gaat in over een maand bij opstarten van vluchten. Airlines vrezen hierdoor een volledig stilvallen van de vraag, zelfs bij heropening.

Wat met uw boeking?

 • Pakketreizen (vliegtuig + hotel bijvoorbeeld) : coronavoucher: een geboekte reis kan gratis omgeboekt worden naar een later moment. Deze oplossing zorgt ervoor dat reisorganisaties (die ook vaste kosten hebben, deze periode kunnen overleven.
 • Zelf hotel geboekt via booking.com? Check of je een flexibele annulatie hebt geboekt. Dat is voor nieuwe boekingen trouwens zeker aangeraden. Wanneer dat het geval is kan je perfect nog wachten en de kat uit de boom kijken tot op de datum dat de annulatie geldig blijft.
 • Booking.com: Als het niet meer mogelijk is om je boeking gratis te annuleren, of als het een niet-terugbetaalbare boeking is, dan moet je mogelijk annuleringskosten betalen. Accommodaties kunnen er ook voor kiezen om gratis de data van je reservering te wijzigen. Het is daarom een goed idee om contact op te nemen met de accommodatie, om te checken of dit mogelijk is.
 • Als je reservering getroffen is door maatregelen met betrekking tot het coronavirus – zoals bijvoorbeeld gesloten grenzen of reisbeperkingen die zijn opgelegd door de autoriteiten – maar deze niet meer gratis te annuleren is of niet-terugbetaalbaar is, log dan in via Booking om de opties te zien om deze reservering te beheren.

Er is een kans dat je kunt annuleren vanwege de situatie rondom het coronavirus. Dit hangt wel af van diverse factoren, waaronder je bestemming, de datum waarop je je boeking maakte, je vertrekdatum, je aankomstdatum, je land van herkomst en de reden van je reis.Als je annulering in deze categorie valt, dan is de accommodatie verplicht om je terug te betalen, of om een gratis datumwijziging of voucher voor een toekomstig verblijf te bieden.

 • Zelf vlucht geboekt? Check de website van uw luchtvaartmaatschappij. Tickets zullen worden terugbetaald volgens hun procedure, maar dat kan even duren.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top