Laatste update 31•03•2021

De Azoren, een fascinerend aards paradijs

TRAVEL

De Azoren, een fascinerend aards paradijs

Op zoek naar een originele reisbestemming in een mix van cultuur, ruwe, ongerepte landschappen en een mild zeeklimaat? Dan zullen de Azoren u zeker verrassen. Deze vulkanische eilandengroep in de Atlantische Oceaan is uniek in zijn genre en biedt alles voor een geslaagde beleefvakantie.
De Azoren vormen een eilandengroep van 9 bewoonde en 8 onbewoonde eilanden die behoren tot Portugal en dus deel uitmaken van de Europese Unie, ondanks het feit dat ze 1.370 km van het Iberische Schiereiland verwijderd zijn. Ze tellen samen 250.000 inwoners. Maar liefst 1.766 vulkanen waarvan er nog 9 actief zijn, bepalen het landschap van de eilandengroep. Denk uitgedoofde vulkaankraters, talrijke kratermeren, geisers en warmwaterbronnen. De hoogste vulkaan is de Pico op het gelijknamig eiland die 2.351 meter hoog is.

De Azoren werden in 1427 ontdekt door Portugese zeevaarders en zijn steeds Portugees gebleven. In de 15e eeuw werden de eilanden ook bevolkt door Vlaamse kolonisten, vandaar dat ze tot de 17e eeuw ook wel de “Vlaamse eilanden” genoemd werden. Zo werd de nederzetting Vila da Praia op het eiland Terceira gesticht door een zekere Jacob van Brugge. Ook de windmolens op Faial werden door de Vlamingen geïntroduceerd. De huidige bewoners leven vooral van de veehouderij, naast de teelt van druiven, bananen, koffiebonen, olijven en ananas. Er zijn ook theeplantages die kunnen bezocht worden. Ooit was de walvisjacht er belangrijk. Nu zijn de walvissen en dolfijnen een toeristische attractie geworden.

Whale watching

Op verschillende eilanden worden whale watching excursies aangeboden. De beste plekken om walvissen te spotten zijn Ponta Delgada, Lajes en Faial. Op Pico kan je het walvismuseum bezoeken dat gevestigd is in een vroeger botenhuis van walvisvaarders. Je ziet er oude documentaires over de walvissenjacht die ondertussen al 35 jaar verboden is. Nu draait alles rond bescherming van dolfijnen en walvissen. Zoals Nova Atlantis, een Nederlands onderzoekscentrum dat gericht is op het welzijn en de bescherming van dolfijnen en walvissen in de omgeving van de Azoren. Maritieme biologen en studenten kunnen er terecht om deze zeezoogdieren te bestuderen. De wateren in de omgeving van de eilandengroep zijn heel visrijk, vandaar dat walvissen en dolfijnen deze plek opzoeken om er hun jongen ter wereld te brengen. Je vindt er maar liefst 25 walvissoorten, van de potvis tot de blauw vinvis.

Van cultuur tot witte stranden

Er valt zoveel te bezichtigen in de Azoren. De beste uitvalsbasis is São Miguel, het grootste eiland van de groep die ook de belangrijkste luchthaven heeft. Vandaar kan je vluchten nemen naar andere eilanden in de Azoren. Wie op het eiland wil rondtrekken en eventueel de ferry naar de andere eilanden wil nemen, huurt het best een wagen op de luchthaven van São Miguel. Op die manier kan je elke dag een andere bestemming kiezen. Een bezoek aan Ponta Delgada, de hoofdstad van São Miguel, is met zijn historisch centrum een must. De sfeervolle stad heeft een rijk architecturaal patrimonium uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Porto Formoso biedt één van de zeldzame witte zandstranden van het eiland die omgeven zijn door steile rotsen in de vorm van een amfitheater. Rond het dorp zijn er verschillende theeplantages. De thee wordt ter plaatse verwerkt in de Fabrica de Chá Porto Formoso, de bekendste theefabriek van het eiland.

Kratermeren en geisers

De vulkanen bepalen de sfeer en de pracht van de eilandengroep. Een must-see zijn de “Sete Cidades”, een immens kraterdal met 7 kratermeren. De twee belangrijkste meren, het Lagoa Azul en Lagoa Verde, verwijzen naar het blauw van de hemel en het groen van het land. De legende wil dat de meren ontstonden door de tranen omwille van een onmogelijke liefde tussen een prinses met blauwe ogen en een herdersjongen met groene ogen.

Typisch voor vulkanische gebieden zijn stomende geisers en warmwaterbronnen. Met een bezoek aan het Lagoa das Furnas heb je drie bezienswaardigheden op korte afstand. Naast het meer met zijn geisers liggen de neogotische kerk Nossa Senhora das Vitorias en het Parque Terra Nostra met zijn subtropische tuinen van 12 hectaren groot. Ze slingeren zich rond een wandelpad langs aangelegde meren, kabbelende beken, exotische bloemen en zeldzame boomsoorten.Met de ferry kan je naburige eilandjes bezoeken. Zoals Vila Franca do Campo dat vlakbij de kust van San Miguel ligt. Je kunt er zwemmen en duiken in het kristalheldere water. Dit geldt ook voor de natuurlijke meren op Ponta da Ferraria, een van de naburige rotseilandjes. Via San Miguel en Faial kan je ook het eiland Flores bereiken dat in de zomer roze en lila kleurt dankzij de vele hortensia’s. Heel bijzonder is de Cascata da Ribeira Granda, een waterval die vele meters lager valt langs het groene landschap.

Vijfsterrenhotel Azor Hotel

Voor wie houdt van luxe, comfort en een prachtig uitzicht, is het vijfsterrenhotel “Azor Hotel” in São Miguel een aanrader. Het hotel ligt tegenover de jachthaven, op 1 kilometer van het centrum van Ponta Delgada. Alle kamers zijn ruim en modern ingericht, met alle faciliteiten die je verwacht van een vijfsterrenhotel. Er zijn drie kamertypes, telkens met zicht op zee, van een driepersoonskamer van 35 vierkante meter, over een “Family” room met communicerende kamers voor twee volwassenen en twee kinderen, tot een suite van 78 vierkante meter met een zithoek en een balkon met zicht op de jachthaven en de zee.

’s Morgens wacht je een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s middags en ’s avonds kan je terecht in “A Terra”, een hoogstaand restaurant met een lokaal georiënteerde keuken. In de “Lobby Market” kan je streekproducten proeven.

Logeren in villa: The White Exclusive Suites & Villa's

Even verder, pal aan de Atlantische Oceaan en op 3 kilometer van het historisch centrum van Lagoa, kan je logeren in “The White Exclusive Suites & Villa’s”. Hier vind je comfortabele suites die ingericht zijn met een kingsize bed, badkamer, kitchenette en zithoek. Ze liggen op het gelijkvloers en hebben een directe toegang tot het gedeeld terras en zwembad. Voor grotere gezelschappen zijn er ook villa’s tot 5 slaapkamers.Wie graag deze hotels of een “all-in beleefreis” wil boeken, kan terecht bij Caractère die een complete en boeiende reisformule voor u organiseert.

Te boeken in uw reisbureau uit de brochure van Caractère:
www.caractere.be / 053 60 56 91

 

Word nu gratis lid van onze family en ontvang een welkomstbonus van 500(€5)