Laatste update 31•03•2021

Alegria: grenzeloos genieten in de Provence

TRAVEL

Alegria: grenzeloos genieten in de Provence

< Logeren bij Belgen in het buitenland >

De toeristische interesse voor de Provence lijkt wat gemilderd. Zeker in vergelijking met de fameuze jaren’70 en ’80 toen de Vlaming er massaal naartoe trok. Laat dàt nu net een reden zijn om deze prachtige streek terug te gaan herontdekken. Dieter Ruys en Cindy Van Eeckhout deden dat ook al in het jaar 2003. Beiden werkten héél graag voor Mobistar. Maar ze hielden net iets te veel van reizen, zon, cultuur en natuur, weg van de typische Belgische werkdruk. De ideale combinatie van al deze elementen vonden ze in de Haut Var. Zelf vanuit hun ervaring als toeristen, besloten ze op hun 30ste in Aups een chambres d’hôte te openen: hun Alegria !

De Provence op z’n best: natuur…

Kan het nog beter gelegen zijn? Op het randje van het Parc Naturel du Verdon zit je langs de ene kant met een stuk ongerept natuur om U tegen te zeggen. Je wordt overvallen door een “wauw effect” bij de aanblik van één van de Gorges du Verdon of de mogelijkheid voor watersporters die deze rivier en de Lac de Sainte Croix bieden. Diegenen die ook graag zonnebaden kunnen dat gerust aan het zwembad van Alegria , maar een uurtje rijden naar de typische Côte d’Azur met Saint-Tropez Nice, Cannes, is nu niet onoverkomelijk!

… en cultuur

Marseille ligt op anderhalf uur. De stad heeft niet meteen een positieve bijklank, maar let op: ze onderging een heerlijke facelift naar aanleiding van haar titel als culturele hoofdstad in 2013. Het is vandaag een plezier om er vertoeven. Niet te missen is de het MuCEM, het museum van de Europese en Mediterrane beschavingen. Vooral zijn architectuur is bijzonder.

Altijd de moeite is Aix-en-Provence, de lievelingsstad van de Provence-liefhebber. Niet voor niets “een genot voor al uw zintuigen”. Je kan er te midden van de historische gebouwen slenteren of winkelen of een terrasje meepikken met zicht op al die architectonische schoonheid. Ieder herenhuis, iedere fontein heeft zijn charme.

Alegria, net wat u zegt

Het knusse, stijlvolle Alegria werd onlangs door Cindy en Dieter in een nog nieuwer concept gegoten, het Maison Design Alegria. Er zijn in totaal vijf kamers: drie luxe design suites, één junior design en één prestige suite. Geen enkele kamer is identiek, maar allemaal hebben ze hun ruim privé terras gemeen. Het gezellige interieur en de geslaagde kleurencombinaties spreken boekdelen over het gevoel voor stijl en kunst van het gastkoppel. De kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van een koud kookeiland, een eigen vaatwasmachine, een ijskast, een Nespresso machine, een toaster ... zaken die het verblijf van de gasten behoorlijk zelfstandig maken.

Als je toch eens wil verwend worden met een ontbijt, dan wijst het gastkoppel je graag op een aantal lekkere adresjes, op wandelafstand van het verblijf maar ook in de steden in de buurt.

De route naar het Zuiden

Wil je zoveel mogelijk autostrade doen, dan is het evident om via Metz en Nancy te rijden. Verkies je in het begin een wat meer landelijke route, kan het ook via Reims. In principe is dit vanuit Brussel een kortere weg, maar laat je niet vangen aan Google Maps. Met de nodige stop- en rust tijden doe je er in het totaal toch altijd zo’n twaalf uur over.

Hoe dan ook, beide routes passeren Dijon. Laat dàt nu net halverwege zijn en deze heerlijk-bourgondische stad wordt een aangename stopplaats voor diegenen die de tocht graag in twee keer doen.

Naar Aups

Vanop de A8 raadt ons gastkoppel de afrit 35 Brignoles aan. Vervolgens volg je Le Val en verderop Aups. Vóór het centrum van Aups sla je recht tegenover “la gendarmerie” een klein wegje in met de naam “Chemin du Stade”. Het eerste huis aan de linkerzijde is Alegria!
Cindy en Dieter verwelkomen je graag met een drankje!

Alternatieven

Er zijn behoorlijk wat andere mogelijkheden: Verschillende maatschappijen vliegen vanuit Brussel op Nice, Toulon en Marseille. Zo’n vlucht duurt 1u45. Met de goedkope maatschappijen kan dat al van 50 à 60 euro. En dan is het met de huurwagen nog maximum 100 km.
Maar je kan ook de TGV nemen tot in Aix-en-Provence, op 100 km van Aups. Reken op zo’n 5u30 treinen en 300 euro pp heen en terug.
Olijfbomen, veiligheid en comfort.

Het gastenverblijf ligt in een olijfgaard van 1 ha groot. Deze wordt afgesloten met een poort en er is een afgesloten parkeergarage. Er is verder gratis wifi en een luxueuze salle de comfort. Eén kamer is bedoeld voor koppels, maar voor de rest zijn kinderen zeker welkom. Cindy en Dieter hebben zelf ook twee kinderen: Luca en Jao.

Plan je deze zomer een verlof om eens echt te relaxen en te ont-stressen, dan heeft Maison Design Alegria de formule gevonden. En de aperitief staat alvast klaar bij je aankomst.

[email protected]
www.alegria.tk
MuCEM: www.mucem.org

Word nu gratis lid van onze family en ontvang een welkomstbonus van 500(€5)