Laatste update 16•03•2021

Online aankopen in China: hoe zit dat?

ONLINE SHOPPING

Online aankopen in China: hoe zit dat?

Online aankopen in China: hoe zit dat? Heerlijk is het als er weer een pakje voor je klaar staat. Online gekocht en de volgende dag alweer in huis zonder dat jij ook maar een stap uit huis hoeft te zetten, of zelfs uit bed. Met een klik van je muis heb jij al een leuk paar schoenen, een truitje of sieraden via een online webshop aangeschaft. De online-industrie is binnen een paar jaar enorm gestegen en heeft zich ook buiten Europa gevestigd. Zo is aankopen doen bij Chinese webwinkels is de afgelopen jaren enorm toegenomen en sites als "AliExpress" en "Wish" zijn razend populair. Het is natuurlijk ook heel leuk om de mooiste outfits voor een laag prijsje te kunnen kopen en het assortiment is heel groot. Mensen vergeten echter dat er in landen buiten Europa andere regels gelden en deze landen kunnen verschillen qua invoertaksen. Waar moet je precies op letten bij het online winkelen via Chinese websites?

Levertijden, maten en betalen

Het kopen van kleding en andere spullen via Chinese webshops is vaak goedkoper dan het aanbod van Europese webshops. Echter, er kunnen grote verschillen zijn tussen Europese producten en producten uit China. Ten eerste verschilt de levertijd vanuit China behoorlijk per bestelling. Een eerste bestelling via "AliExpress" kan binnen twee weken bij je thuis geleverd worden, maar volgende bestellingen kunnen evengoed na een maand nog niet binnen zijn. Dit kan komen doordat jouw pakketje verschillende trajecten moet afleggen en blijft steken bij de douane. Er zijn drie trajecten waar elk pakketje doorheen moet voor het bij de deur kan aankomen. Eerst moet de verzender de bestelling verwerken en versturen, deze komt terecht bij de Chinese douane en vervolgens moet het nog door de Nederlandse douane, waar jouw pakketje er steekproefsgewijs uit gehaald kan worden en dit kan extra tijd kosten.

Ook maten kunnen verschillen bij producten uit China. Vaak valt kleding kleiner, omdat de mensen in China ook aanzienlijk verschillen van ons in lengte en dit kan misleidend zijn. Maattabellen kunnen ook niet altijd duidelijke maten aangeven en soms is er niet eens een maattabel ter vergelijking.

Vaak gaat de betaling via Chinese webshops via Paypal of Creditcard en iDeal is vaak niet mogelijk en ook niet de meest veilige manier van betalen. Paypal en Creditcard zijn echter gemakkelijk aan te maken en hebben een uitgebreide kopersbescherming.

Waar op letten bij een Chinese webwinkel?


  • Let niet alleen op de prijs, maar kijk naar beoordelingen van andere klanten over zowel het product als de verkoper. Als iets te mooi lijkt om waard te zijn, is dat het vaak ook.
  • Hou rekening met extra kosten bij bestellingen boven de 22 euro, zoals btw, invoerrechten en afhandelingskosten.
  • Heb geduld en verwacht niet te veel. Gemiddeld duurt het 22 dagen voordat een pakketje uit China binnenkomt en soms komt het zelfs helemaal niet. De afwerking kan soms erg slordig zijn, wat niet zichtbaar is op een foto.
  • Koop nooit namaak spullen. Dit wordt vaak aangeboden, maar het importeren van namaak spullen is verboden en de douane onderschept en vernietigt deze producten.
  • Chinese producten hebben vaak geen garantie of dit is moeilijk te krijgen en als je een beschadigd of verkeerd product terug wil sturen is het belangrijk meteen in actie te komen.

Europese e-commerce wetgeving

In de meeste gevallen is de Europese e-commerce wetgeving niet van toepassing op andere landen. Wanneer je iets bestelt, moet je altijd even in de algemene voorwaarden kijken bij wie je een order plaatst, wat meestal een Chinees bedrijf zal zijn. Deze bedrijven hoeven natuurlijk niet te voldoen aan de Europese e-commerce wetgeving, omdat ze niet onder de Europese Unie vallen.
Hierdoor hanteren er andere rechten en plichten bij Chinese webshops.

Informatieplicht

Europese webshops moeten volgens de Europese wetgeving voor een aankoop duidelijk hun gegevens, telefoonnummer en e-mailadres beschikbaar maken voor de klant. Bij Chinese webshops is dit niet verplicht, maar ze doen dat soms wel. De beste manier om betrouwbaarheid te krijgen, is door te zoeken naar ervaringen op de website voor je een aankoop doet.

Herroepingsrecht

Bij Europese webshops hebben kopers ook het recht om binnen 14 dagen na de ontvangst van een bestelling de aankoop te annuleren. Dit is waarschijnlijk meteen het grootste probleem bij aankopen bij Chinese webwinkels, die dit slecht geregeld hebben. Het recht op retour is er vaak wel, maar gebonden aan hoge verzendkosten naar China, wat het pakketje daar vaak niet de waarde voor heeft. Wel is er vanuit Chinese bedrijven de "buyer protection" opgesteld, waarmee de verkoper pas na 60 dagen betaald krijgt voor jouw order. Als er dan in de tussentijd problemen ontstaan, kun je dit recht oproepen en dan krijgt de verkoper niet betaald tot er een oplossing gevonden is. Dit kan wel alleen als je jouw klacht goed opstelt.

Betaalkosten

Een Europese webshop mag onder het Europese recht alleen betaalkosten in rekening brengen aan een klant die hij zelf moet maken. Deze grens geldt niet voor Chinese webshops. Er zijn echter ook weinig webshops die hele hoge betaalkosten in rekening brengen aan klanten.

Extra korting met FamilyCard

Dat online bestellen blijft een ideale manier om aan jouw producten te komen. Het aanbod is gigantisch en als één website jou niet bevalt, zoek je jouw voorkeur gewoon op een andere online webshop. Ook via FamilyCard krijg je bij AliExpress en Alibaba bijvoorbeeld nog eens extra korting. En als een Chinese webshop net iets te ver weg is voor jou is er genoeg keuze dichter bij huis. Dit hoeft ook niet veel te kosten en zeker niet met de extra kortingen van FamilyCard. Je kunt gratis lid worden via de site en op jouw eigen pagina zoeken naar de deelnemende webshops. Na elke aankoop ontvang jij dan geld op jouw FamilyCard account, wat je weer kunt gebruiken bij een volgende bestelling.

Word nu gratis lid van onze family en ontvang een welkomstbonus van 500(€5)