Een Onderhoudsvriendelijke tuin, nu dé ideale afleiding

Je tuin zou wel es voor de ideale afleiding kunnen zorgen tijdens deze periode de volgende weken! Heb je er nog geen, dan is dit misschien wel het ideale moment om eentje aan te leggen! Wij geven je tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Niet onbelangrijk 😉

Vraag jezelf allereerst af; wat vind ik belangrijk voor mijn tuin? Wil je een grasveldje waar je kinderen lekker kunnen spelen? Of wil je je tuin liever bestraat hebben, met een paar mooie planten? De meeste mensen beginnen met het ontwerpen van hun tuin met de bloemperken. Ze kijken eerst naar wat ze graag voor planten willen hebben in de hoeken en vullen vervolgens de rest op met tegels of gras. Het is beter om andersom te denken. Wanneer de basis bestaat uit gras of tegels, heb je namelijk al een onderhoudsvriendelijke tuin.

Welke planten zijn geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin?

Om de juiste planten te kiezen zul je allereerst weer moeten beginnen bij de basis. Waar wil je de planten plaatsen in je tuin? Kijk dan naar de specifieke kenmerken die planten hebben. Heeft de plant van jouw keuze veel of weinig zonlicht nodig? En kan jouw tuin dit bieden? Hebben ze veel of weinig water nodig? Als je ervoor zorgt dat de juiste plant op de juiste plek terecht komt in jouw tuin, scheelt je dat enorm veel onderhoud.

Als je planten gaat aanschaffen voor je tuin heb je de keuze uit snelgroeiende en traag groeiende planten. Wil je een haag plaatsen in je tuin? Kies dan voor een buxus of een taxus. Deze hagen groeien veel minder snel dan andere haagsoorten en hoef je dus ook minder vaak te snoeien. En wil je in de herfst het liefst niet de hele dag bezig zijn met bladeren vegen? Kies dan voor een groenblijvende plant; deze verliezen minder of helemaal geen bladeren.

Wat zijn onderhoudsvriendelijke planten?

Een onderhoudsvriendelijke tuin vraagt om planten en bomen waar je niet veel aan hoeft te doen. Kies in dat geval voor bomen en planten die stevig en sterk zijn, zoals bijvoorbeeld de olijfwilg. De hibiscus is verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. In de tuin staat hij het liefst op een zonnige plek, beschermd van de wind. Plaats de hibiscus niet in de volle zon, want dan kunnen de bloemknoppen verdorren. Heb je bloembedden of planten borders te vullen? Kies dan voor bodembedekkers of kleine groenblijvers. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten gras, lavendel of geraniums.

Voorkom onkruid

Wat is onkruid en wat niet? Eigenlijk bepaal je zelf of jouw tuin onkruidvrij is. onkruid is namelijk niets meer dan een plant die ongewenst is. Vaak zijn het de planten die uit zichzelf opschieten, supersnel groeien en moeilijk weg te krijgen zijn. We hebben een aantal tips voor je om onkruid zoveel mogelijk te voorkomen, zodat je er minder onderhoud aan hebt.

Zorg er allereerst voor dat, voordat je gaat planten, de tuin zoveel mogelijk onkruidvrij is. Door de keuze te maken voor grote, sterke planten met stevige bladeren, kun je het onkruid dat aanwezig is verzwakken. Wanneer je tegels plaatst in je tuin, gebruik dan een anti wortel doek. Dit zorgt ervoor dat het onkruid niet tussen de tegels door omhoog groeit. Je kunt er ook voor kiezen om de tegels heel dicht tegen elkaar aan te leggen om onkruid tegen te gaan.
Door snel groeiende bodembedekkers te plaatsen heeft onkruid bijna geen kans om te groeien. Je kunt ook kiezen om de tuin te bedekken met houtsnippers of boomschors. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het zorgt er ook voor dat de groei van onkruiden sterk verminderd wordt.

Wil je een gazon in je tuin? Zorg er dan voor dat je het niet te vaak maait en als je het maait, dan je het dan niet te kort doet. Om ervoor te zorgen dat er geen onkruid groeit op je gazon, heeft het voldoende vocht en voedingsstoffen nodig. Dit zorgt ervoor dat het gras goed groeit en op op deze manier heeft onkruid bijna geen kans.

Is een gazon echt zo onderhoudsvriendelijk?

De meeste mensen denk dat een gazon niet zoveel onderhoud nodig heeft en leggen daarom een groot gazon aan in hun onderhoudsvriendelijke tuin. Er moet echter wel met een paar dingen rekening worden gehouden. Als je een gazon aanlegt met veel hoeken en kanten, vergt dit extra tijd bij het grasmaaien. Wil je een gazon in je tuin, zorg er dan voor dat het gazon zo wordt aangelegd dat je overal gemakkelijk met de grasmaaier bij kunt. Ook moet het gazon regelmatig geverticuteerd worden. In het gazon groeit een viltlaag van mossen en dode grassen. Deze moet weggehaald worden en dit noemt men verticuteren. Je hebt hier een speciale hark of machine voor. Hou hier dus rekening mee voordat je een gazon aanlegt.

Zorg voor goede potgrond

Potgrond en bodemverbeteraars zijn er in alle soorten en maten. Aan een goede potgrond hangt vaak een hoger prijskaartje, maar je bent dan wel verzekerd dat je planten de juiste voedingsrijke stoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Dit zorgt voor gezonde planten en gezonde planten hebben minder onderhoud nodig. Het is in elk geval beter om te kiezen voor vaste planten in je tuin, dan voor bloempotten op je terras, hoe gezellig dit er ook uitziet.

Het onderhouden van planten in potten is enorm arbeidsintensief. Ze moeten steeds opnieuw beplant worden, je moet ze de hele zomer voorzien van water en ze moeten ook nog eens regelmatig bemest worden. Wil je toch bakken en potten op je terras? Kies dan voor planten die niet zoveel werk nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan mediterrane kruiden. Deze kunnen erg goed tegen droge periodes en hier heb je het minste werk van. Voorbeelden zijn lavendel, salie, rozemarijn en oregano.

Een onderhoudsvriendelijke tuin vraagt om een goede planning

Van een mooie tuin kun je het hele jaar door genieten. Heerlijk een kopje koffie drinken op je terras terwijl de zon opkomt, in de zomer een wijntje drinken in de schaduw van een prachtige boom, met het hele gezin buiten eten. Wil je niet teveel onderhoud? Zorg er dan voor dat je van tevoren precies weet wat je wilt voordat je je tuin aan laat leggen. Je kunt eventueel een tuinarchitect inschakelen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies waar je aan toe bent.

Wil je extra korting bij de aankoop van prachtige planten voor je tuin of tuingereedschap? Maak dan gebruik van de Family Card. Je vraagt de Family Card gratis aan en je geniet van geweldige kortingen. Waar wacht je nog op?

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top