Laatste update 16•03•2021

Thuiswerken mét de kids? Structuur brengt rust

LIFESTYLE

Thuiswerken mét de kids? Structuur brengt rust

Rollen combineren, is dat nét niet de specialiteit van het vrouwelijke geslacht? Sinds de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het virus krijgen ouders er plots nog enkele rollen bij. Voor een stuk neem je nu ook de rol van leerkracht over, in combinatie met teleworking. De sleutel voor de volgende 5 weken: zorg voor een duidelijke dagelijkse structuur en een dagroutine. Het brengt rust en kinderen hebben er nood aan.

Voor je kind verandert er veel de volgende 5 weken: heel hun leefomgeving. Het contact met vriendjes, de school en leerkracht en de sportschool of pianoles in het weekend. Het is hun sociaal contact en manier van expressie. Het is dan ook belangrijk om voor hen, maar ook voor jezelf, een structuur op te bouwen, zodat ze terug een belangrijk kader hebben.

Betrek ze bij opstellen planning

Hoe die planning er dan moet uitzien hangt een beetje af van gezin tot gezin. Het opstellen kan een erg leuke oefening zijn samen. Als ze al vatbaar zijn is het zeker een goed idee om de kinderen hierbij te betrekken.

Stel een duidelijke dagindeling op vanaf het opstaan. Het kan ook leuk zijn om een plaatsje in huis om te bouwen tot een mini klasje. Dat maakt het concreter en duidelijker voor de kids; nu is het tijd om te leren. Of waarom ook niet het invoeren van een heuse schoolbel?

Afspraken maken is belangrijk, maar op hetzelfde moment is het ook een moment om flexibel te zijn en niet te autoritair.

Tijd samen - tijd alleen

Het is ook belangrijk om jezelf als ouder niet te vergeten. Tenslotte is er een grote kans dat je ook aan teleworking doet dezer dagen. Maak dat heel duidelijk, en concreet. Wanneer er dus een creatief uurtje staat ingepland is het goed om dit, net zoals op school, ook in te vullen en niet open te laten: vb; vrijdag tussen 14 en 15 uur is het een creatief boetseer moment.

Het kan dus een goed idee zijn om niet alleen een dag, maar ook een weekplanning op te stellen.

De Hoge School van Leuven - Limburg heeft een concreet voorbeeld template opgesteld. Deze kan je hieronder downloaden

Voorbeeld dagschema thuiswerken met jonge kinderen

Voorbeeld Scherma thuiswerken met peuters

Een Schoolbel in huis?

Vertragen verdiept het contact

Deze periode is ongezien, het doet ons vertragen. Bezie het positief want het is een kans die we maar zelden krijgen, hoewel in het begin ongemakkelijk aan zal voelen bij velen. Maar het kan een moment zijn waarbij de relatie met je kind zal veranderen en verdiepen. Wat denk je ervan om es echt een aantal lessen voor te bereiden voor je kroost, uiteraard op basis van wat werd doorgegeven door de juf of meester.

Creatieve tips voor leuke planning

Ideaal om een schooltijd in te plannen in de voor-& namiddag, ondertussen kan jij werken. Het is ook een goed plan om een schoolmoment in te plannen zonder Internet/TV en eentje met. De VRT biedt meerdere educatieve programma's aan. Werk dagindelingen van een uur zijn meestal ideaal om de concentratie van de kinderen te kunnen behouden.

  • 7-8.30 uur: Ontwaken & ontbijt: zonder de stress op tijd werk/op tijd op school: Dit is toch wel essentieel verschillend ten opzichte van een normale periode: je hebt de tijd om samen te ontbijten zonder de druk om die stipte (hum) trein te halen.
  • 8.30-9.30u Maak tijd voor beweging: niet onbelangrijk dezer dagen, vergeet het bewegen niet; Wandelen zolang het buiten kan (het zal mooi weer worden), maar ook in de tuin of binnen zijn er voldoende mogelijkheden: dansen op muziek, yoga. In dat opzicht is het belangrijk om weten dat bewegen in de open natuur nog is toegestaan sinds de nieuwe maatregelen die sinds woensdag 12 u van kracht zijn. Echter niet als groep en maximum met 2 mensen van hetzelfde gezin. Voorkom dicht contact met andere mensen.
  • 9.30u Werken & studie: geen internet, oefeningen maken, voor jezelf ook tijd voor teleworking
  • 10.30 tussendoortje, fruit is ideaal!
  • 11.00. Creatief uurtje: knutselen, tekenen... jij werkt, maar hou ze wel in de gaten.
  • 12u-13.30; lunch; kinderen betrekken
  • 13.30- 14u leesmoment
  • 14u: school - educatief digitaal : vb www.computermeester.be
  • 15-16 tussendoortje & in tuin spelen.
  • 16-18u: Huishouden meehelpen
  • 18-20u: wassen, pijama en slapen :-)

Tips:

Sociaal contact! Dat is wat we allen wel het meest missen, maar tegenwoordig zijn er gelukkig heel wat mogelijkheden. Maak een Groepje aan met de kids en orginiseer Skype/Facetime sessies met hun vriendjes, Familie, grootouders.

Tekeningen voor de grootouders: de jongere kinderen kunnen tekeningen maken voor de grootouders, het is leuk om doen voor het kind, en het brengt zeker een smile op het gezicht van de oma of opa. Hierbij is het belangrijk om weten dat een eventueel virus max 24 uur kan overleven op papier. Met een normale postzegel is er dus geen risico ;-).

Contact met vriendjes via console zoals Nintendo Switch. Zolang je de tijd maar beperkt kan houden is het een uitstekende manier om ze in digitaal in contact te houden met dichte vriendjes!

Vervelen mag ook wel es: dat is helemaal niet erg en zelfs de basis voor creativiteit!

Surprise! het is een tip van Libelle, en een erg leuke! Maak een surprise potje aan voor een dood moment waar allemaal surprise activiteiten inzitten

Een stilte moment Dat is misschien wel de boodschap van deze periode! Even stilstaan bij alles. Jezelf, het leven, de maatschappij. Niet alleen voor jezelf is dit erg waardevol, maar ook voor de kids. Probeer ze hierbij te betrekken.

Leef met de natuur: leer je kind aandacht te hebben voor de processen in de natuur. Het wordt mooi weer en de lente hangt in de lucht. De natuur stopt niet met evolueren door het virus! Het hangt allemaal samen en wij, ook je kind, zijn onderdeel van het geheel.

Is dat een mooie afsluiter? Veel liefs en maak er een waardevolle tijd van. Het FamilyCard team.

Foto credits: Unsplash.com

Word nu gratis lid van onze family en ontvang een welkomstbonus van 500(€5)