Je lichaam gezond houden op een natuurlijke manier: hoe doe je dat?

Heel veel mensen maken er een statement van om bij de start van de winterperiode vitaminen te nemen om zo hun weerstand te vergroten in de hoop ziektes te vermijden. Dat is een goed idee, maar eigenlijk is het nog beter om er voor te zorgen dat je lichaam gedurende het hele jaar door in balans is en dus gezond is. Zo gezegd, zo gedaan lijkt, maar jammer genoeg is het helemaal niet zo simpel om gezond te leven en dit bij voorkeur op een natuurlijke manier. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je jou lichaam op een gezonde en efficiënte manier onderhoudt, zonder dat je je hiervoor in duizend bochten moet wringen?

Geniet van de zon als dat kan

Wanneer iemand het zonnetje in huis is, betekent dat dat die persoon zorgt voor een goede, opgeruimde sfeer. Maar wist je dat de zon zelf ook een positief effect kan hebben op je lichaam? Tijdens de koude, donkere wintermaanden voelen heel veel mensen zich minder goed dan tijdens de zomermaanden. En dat kan te maken hebben met het feit dat de zon een grote invloed heeft op het humeur. Zo is het belangrijk om van zodra er zonnestralen zijn, deze ook te benutten. Vooral tijdens de maanden april tot september kan je dus echt wel de batterijen opladen door voldoende zonlicht op te nemen.

Zonlicht zorgt voor sterke botten

Naast het humeur heeft de zon ook een positieve invloed op de botten van ons lichaam. Het zonlicht zorgt er rechtstreeks voor dat ons lichaam vitamine D gaat aanmaken, een stof die onmisbaar is voor onze botten, maar ook voor onze tanden en nagels. De vitamine D die door het zonlicht aangemaakt wordt, zorgt ervoor dat het calcium in ons lichaam zich beter kan binden aan onze botten en beenderen.

Goed humeur door zon

De zon zorgt onrechtstreeks niet alleen voor een betere hechting van calcium aan onze botten en beenderen, maar zonlicht zorgt er ook voor dat onze stemming er veel beter van wordt. Zo ondergaan heel veel mensen bijvoorbeeld een lichttherapie wanneer ze een depressie hebben om deze zo te bestrijden. Voldoende zonlicht zorgt er namelijk voor dat je stemming een flinke boost krijgt waardoor je er weer tegen kan.

Zo profiteer je maximaal van de zon

Als je optimaal wil genieten van de zonnestralen, dan kan je dit in België en Nederland het beste doen vanaf april tot en met september. Dit zijn de maanden waarin de meeste zonnestralen te vangen zijn. Ook op een dag waarop er veel wolken aanwezig zijn is het mogelijk om voldoende zonnestralen op te vangen en zo jouw lichaam te versterken. Om zeker te zijn dat je voldoende zonnestralen kan opnemen volstaat het om met jouw blote huid, de armen bijvoorbeeld, in de zon te komen. Laat zeker ook je gezicht onbedekt zodat het zonlicht jouw huid optimaal kan bereiken.

Zo zorg je voor een goede natuurlijke weerstand

In deze blogpost kon je al lezen hoe de zon een positieve invloed kan hebben op ons lichaam en dus ook onze weerstand. Maar eigenlijk hebben we zelf ook een erg grote invloed op een goede, natuurlijke weerstand van ons lichaam. Iedereen beschikt namelijk zelf over mogelijkheden om mogelijke ziekteverwekkers te bestrijden. Die mogelijkheden kan je samenvatten onder de noemer natuurlijke weerstand. Om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende natuurlijke weerstand kan opbouwen om zo virale of bacteriële infecties te bestrijden kan je rekening houden met enkele zaken.

Gezonde voeding is belangrijk

Het lijkt cliché, maar gezond voeding is één van de belangrijkste zaken voor een goede weerstand. Door gezond en bovendien gevarieerd te eten krijgt je lichaam zo veel mogelijk verschillende vitamines en mineralen binnen die je immuunsysteem in de eerste plaats gaan versterken en het daarna op peil gaan houden. Op het internet zijn er heel veel verschillende voedingstips te vinden die je kunnen helpen bij de opbouw van een ijzersterk immuunsysteem. Check zeker eens deze 20 voedingstips van A.Vogel. Zo zal je lekkere ingrediënten ontdekken die je kunnen helpen bij het opbouwen van een goede weerstand, maar zal je er ook tips terugvinden rond het innemen van vitaminen of het spreiden van maaltijden. Wist je bijvoorbeeld dat een kop verse muntthee of een rood wijntje per dag een goede invloed kan hebben op de aanmaak van een goede weerstand?

Probeer stress te vermijden

Stress is voor heel veel dingen slecht, maar vooral voor je immuunsysteem. Wanneer je onder stress staat, dan heeft dit een direct gevolg op de opname van essentiële voedingsstoffen. Door de stress worden deze veel minder goed opgenomen waardoor je weerstand gaat verlagen en je dus veel vatbaarder bent voor virussen.

Vergeet niet om te rusten

Stress vermijden is belangrijk, en stress vermijden kan je doen door regelmatig te rusten als dat nodig is. Daarom is het nodig om zo veel mogelijk en zo voldoende mogelijk te slapen. Wanneer je slaapt, dan komt je lichaam tot rust en kan het herstellen en vernieuwen. Hierdoor blijft jouw weerstand op peil en is de kans kleiner dat je ziek zal worden.

Neem vitamine C en vitamine D

Vitamine C en vitamine D zijn twee essentiële stoffen voor het immuunsysteem van ons lichaam. Vitamine C is erg belangrijk bij het aanmaken van antilichaampjes en neutraliseert bovendien ook mogelijke toxische stoffen in het lichaam die gevaarlijk kunnen zijn. Eigenlijk kan je vitamine C zien als een soort opruimer in ons lichaam. Een tweede stof die erg belangrijk is, is vitamine D. Het is de zon die zorgt voor de aanmaak van vitamine D, waardoor het kan zijn dat je tijdens de donkere wintermaanden minder vitamine D hebt. Gelukkig bestaan er voedingssupplementen die je kan nemen om zo het niveau van vitamine D in je lichaam op te krikken om ziektes af te weren.

Ken jij Echinaforce al?

Om fit te blijven is het belangrijk om een goede weerstand te hebben want hoe beter je weerstand, hoe fitter je zal zijn. Om ervoor te zorgen dat je een goede weerstand hebt, zijn er enkele dingen die je hierbij kunnen helpen. Een daarvan is het middel Echinaforce forte + Vitamine C. Echinaforce helpt ons lichamelijk namelijk bij het bevorderen van een natuurlijke weerstand en helpt het afweersysteem te stimuleren.

Wat heeft Echinacea te maken met jouw weerstand?

Het kruid Echinacea purpurea is een zogenaamde “immunomodulator”. Simpel uitgelegd betekent dit dat het kruid onze immuniteit kan verbeteren door het immuunsysteem gevoelig te versterken wanneer dat nodig is. Het kruid dat ook de bijnaam rode zonnehoed draagt werd door Alfred Vogel ontdekt in Noord-Amerika bij de Oglala Lakota-indianen. Daar zag Vogel hoe de Indianen een papje maakten waarbij ze op de plant kauwden en deze vervolgens op de wonden legden om zo de genezing te kunnen bevorderen. Wanneer Vogel terug in Zwitserland was ontwikkelde hij zelf een echinacea-product voor het verbeteren van de weerstand.

Test zelf je weerstand

Hoe weet je nu hoe het gesteld is met je weerstand? Online kan je aan de hand van een eenvoudige test checken hoe sterk jouw afweersysteem is. De test bestaat uit 15 vragen waarbij de balans tussen slaap, voeding, ontspanning, lichaamsbeweging en plezier centraal staat. Nadat je de Weerstandstest van A.Vogel ingevuld hebt krijg je meteen het resultaat te zien. Aan de hand van de test kan je dan beslissen of er iets moet gebeuren om je weerstand te verbeteren of juist niet.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top