Wat is VPN en hoe kies je een goede?

Als je denkt dat niemand je online volgt omdat je niets te verbergen hebt, denk dan nog eens goed na. Onze privacy wordt dagelijks geschonden en we merken vaak niet eens hoe we grote hoeveelheden informatie weggeven aan digitale gluurders. Internetproviders, overheidsinstellingen, marketingbureaus en andere organisaties staan ​​erom bekend dat ze de internetgewoonten van gebruikers bespioneren. Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen. 

Wat is een VPN?

VPN staat voor virtual private network, en de naam verklaart al enkele van de functies. Het creëert een afgeschermde ruimte om veilig op internet te surfen. VPN versleutelt je internetverkeer, zodat derden (bijv. je internetprovider, overheidsinstellingen of anderen die mogelijk toegang hebben tot het verkeer van gebruikers) niet kunnen zien wat je online doet. Het verandert ook je IP-adres door je verkeer via een externe server te leiden. Als gevolg hiervan kan niemand de fysieke locatie zien van waaruit je verbinding maakt.

 

Een VPN moet je privacy waarborgen en je digitale voetafdrukken minimaliseren. Niet alle VPN’s doen echter waarvoor ze bedoeld zijn – er zijn veel onveilige VPN’s. De meeste zijn gratis, en dit is meestal hun enige voordeel. Gratis VPN’s verdienen op verschillende manieren geld met hun diensten. Ze kunnen je gegevens bijvoorbeeld verzamelen voor marketingdoeleinden, deze delen met derden, je overspoelen met vervelende advertenties of zwakke codering en serverinfrastructuur aanbieden om de operationele kosten te verlagen.

 

Een veilige VPN zou een no-logs-beleid moeten hebben, wat betekent dat het geen gegevens opslaat die via zijn servers gaan. Zelfs als een derde partij de service zou vragen om gegevens te delen, zouden ze dat niet kunnen omdat ze niets opgeslagen zouden hebben. NordVPN is bijvoorbeeld een veilige, premium VPN-provider, die eersteklas codering en een strikt no-logsbeleid biedt. Lees hier meer.

Waarom heb je een VPN nodig?

VPN is essentieel voor de volgende doeleinden:

 

  1. Bescherming van je digitale verkeer en online privacy

Zelfs als je denkt dat niemand meekijkt, kan je internetprovider of een overheidsorganisatie nog steeds zien wat je online doet. Dit is vooral verontrustend als je je in een land bevindt met beperkte internetvrijheid of vrijheid van meningsuiting, omdat je een boete of zelfs gevangenisstraf kunt krijgen voor je online activiteiten.

Cybercriminelen kunnen je verkeer ook onderscheppen en er voordeel uit halen. Openbare Wi-Fi-hotspots zijn hiervoor een bijzonder vruchtbare voedingsbodem. Als je openbare wifi gebruikt, heb je niet veel online privacy. Een VPN versleutelt je verkeer met complexe algoritmen, waardoor criminelen niet kunnen zien wat je online doet. Het verbergt ook je geolocatie, zodat niemand kan zien vanwaar je verbinding maakt.

 

  1. Geografische blokkades omzeilen

Aangezien VPN je virtuele locatie verandert, kun je verschillende geografische blokkades online omzeilen. Geoblokkeringen baseren hun beperkingen meestal op je IP-adres, dat, samen met enkele andere gegevens, de landinstelling laat zien van waaruit je toegang hebt tot het netwerk. Door je IP te wijzigen, laat je het systeem denken dat je verbinding maakt vanaf een andere plaats. Op deze manier krijg je toegang tot inhoud die niet beschikbaar is in jouw land. Als je je bijvoorbeeld in Frankrijk bevindt en een film wilt streamen of een website wilt bezoeken die alleen beschikbaar is voor Britse gebruikers, kun je verbinding maken met een Britse server en toegang krijgen tot die inhoud.

 

  1. Voorkom bandbreedtebeperking

Soms beperken internetproviders het verkeer voor gebruikers die zich bezighouden met activiteiten die te veel bandbreedte vergen (bijvoorbeeld streaming). Ze kunnen ook het verkeer tijdens piekuren beperken. Door een VPN te gebruiken, maskeer je je activiteiten en kan je internetprovider je bandbreedte niet langer beperken op basis van wat je online doet.

 

Welke provider moet je kiezen?

Aangezien er veel VPN-providers zijn, kan het een hele klus zijn om er een te kiezen. Zoals eerder vermeld, moet je altijd voor een premium VPN-provider gaan, aangezien de meeste gratis VPN’s je gegevens verzamelen en vatbaarder zijn voor datalekken (onthoud het verhaal over een paar gratis VPN’s die grote hoeveelheden gebruikersgegevens lekken). Premium VPN’s zijn transparanter en verantwoordelijker. Bovendien hebben ze meestal een betere infrastructuur, meer beschikbare servers en klantenondersteuning. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een provider:

– Privacy. Zorg ervoor dat de provider je gegevens niet verzamelt en een strikt no-logsbeleid heeft, aangezien dit ervoor zorgt dat de VPN jouw gegevens niet aan een derde partij kan doorspelen. Normaliter laten bedrijven onafhankelijke audits plaatsvinden die worden uitgevoerd door derde partijen, om te bewijzen dat ze geen gebruikersgegevens opslaan. NordVPN bewijst continu zijn betrouwbaarheid door dergelijke audits te ondergaan;

– Vestigingsland. Zorg ervoor dat je VPN-aanbieder is gevestigd buiten de jurisdicties van de Five, Nine en Fourteen Eyes, aangezien deze aanbieders minder verantwoording verschuldigd zijn aan hun regeringen voor het verstrekken van gegevens. Kies om voor de hand liggende redenen ook geen providers die zijn gevestigd in landen met een beperkte internetvrijheid of autoritaire regimes;

– Een goede klantenservice;

– Goed onderhouden serverinfrastructuur. Hoe meer servers een VPN-dienst heeft, hoe meer landmogelijkheden je beschikbaar hebt om je IP te wijzigen. Het betekent ook dat je minder snel een serveroverbelasting zult ervaren, aangezien er veel alternatieven beschikbaar zijn;

– Extra handige functies voor je digitale bescherming. Kijk welke andere mogelijkheden een aanbieder biedt. NordVPN heeft bijvoorbeeld een verscheidenheid aan extra functies, die je hier kunt vinden;

– Sterke encryptie en tunnelingprotocollen. Een goede VPN-service moet 256-bits codering gebruiken, die de sterkste op de markt is en bijna onmogelijk te kraken.

NordVPN biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding, omdat het al deze functies voor een redelijke prijs biedt en veel extra functies heeft, zoals Kill Switch, waarmee je de verbinding met internet verbreekt indien de VPN-verbinding uitvalt, en CyberSec, dat je beschermt tegen kwaadwillende advertenties en pop-ups.

NordVPN werkt ook perfect met de meest populaire streamingplatforms. Als je bijvoorbeeld een show op Netflix wilt bekijken, maar deze niet beschikbaar is in jouw land, kies dan een server in het gewenste land en geniet van de show. NordVPN heeft ook een speciale SmartPlay-functie, die het beste van VPN- en Smart DNS-technologieën combineert. Het gebruikt een selectie extra IP-adressen om de verbinding te verbeteren wanneer gebruikers bepaalde websites bezoeken. Dit garandeert snelle streaming en minimale buffering. Je hoeft verder niets te doen – maak gewoon verbinding met een gespecialiseerde VPN-server. Meer informatie vind je hier en hier.

Hoe zit het met de snelheid?

Een VPN kan je internet enigszins vertragen vanwege het versleutelingsproces en de route die je dataverkeer aflegt, maar NordVPN minimaliseert deze tekortkoming door ultrasnelle tunnelingprotocollen te gebruiken. Een van de meest recente verbeteringen was de integratie van NordLynx, een lichtgewicht en flexibel protocol gebaseerd op de WireGuard-technologie. NordVPN heeft ongeveer 250.000 snelheidstests uitgevoerd om te bewijzen dat NordLynx het snelste VPN-protocol is.

 

NordVPN is ook de eerste VPN die de Speedtest Recommended-badge heeft ontvangen nadat het als beste uit de bus kwam in tests uitgevoerd door AV-TEST, een onafhankelijk cyberbeveiligingsinstituut. Nogmaals, dit was te danken aan het supersnelle NordLynx-protocol.

 

VPN is een essentiële tool om je privacy te beschermen, je digitale verkeer te beschermen en toegang te krijgen tot de gewenste inhoud waar je maar wilt. Het maakt je digitale leven veiliger en makkelijker. Zorg er echter wel voor dat je de beste optie neemt.

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top