Mondkapjes: hoe en wat?

De zelfisolatiesamenleving waarin we ons nu bevinden voelt kil en eenzaam aan. Toch is het te hopen dat het zijn doel zal dienen, zodat we binnenkort – hopelijk zo snel mogelijk – weer de straat op kunnen. Toch zal het leven in België niet te vergelijken zijn met wat het was voor covid-19 losbarstte. We zullen er rekening mee moeten houden dat we ons voorlopig nog moeten vasthouden aan een coronasamenleving. Een waarbij we afstand van elkaar houden, vaak onze handen wassen en massaal mondkapjes dragen.

De meningen zijn echter sterk verdeeld over deze maskers. Wanneer ze verkeerd gebruikt worden, geven ze een vals gevoel van veiligheid dat ons nog verder van huis zal helpen. Daarom roept het vragen op als:

 • Waar koop ik een goed mondmasker?
 • Wat zijn veilige mondmaskers
 • Hoe moet ik ze gebruiken?

Waar kun je goede mondmaskers kopen?
Wij hebben samenwerkingsverbanden met veel shops die mondmaskers verkopen. Via ons krijg je bovendien ook nog eens korting! Wel zo fijn, want goede mondmaskers inslaan kan best prijzig zijn. Let altijd goed op dat je een correct mondmasker koopt. ‘neppe’ varianten zullen je niet de bescherming bieden die je zo hard nodig hebt. Dit zijn vaak de te goedkope maskers. FFP2-maskers kosten rond de drie euro en FFP3- maskers tussen de vier en twaalf euro.

Wat zijn veilige mondmaskers?


Er zijn verschillende soorten mondkapjes te koop en dit brengt veel verwarring met zich mee. Welke beschermen jou nu optimaal?
De chirurgische maskers beschermen mensen in jouw omgeving tegen de virussen die jij in de lucht zou kunnen verspreiden, maar het masker beschermt jou niet tegen andermans virussen. Jij kunt dus nog gewoon ziek worden met zo’n masker op. Een chirurgisch masker dragen heeft dus eigenlijk alleen zin als iedereen verplicht een masker draagt, waardoor niemand meer virussen kan verspreiden.

Draagt niet iedereen een masker? Dan zul je jezelf beter moeten beschermen. Hiervoor heb je een FFP2- of FFP3- masker nodig. Deze maskers filteren de lucht, waardoor druppeltjes die het virus met zich mee dragen in het filter achterblijven. FFP2-maskers filteren 94% van alle stofdeeltjes uit de lucht. Een FFP3-masker biedt iets meer bescherming: 99% van de stofdeeltjes worden hiermee uit de lucht gefilterd. Dit masker is echter een stuk duurder en beschermt slechts iets beter. Veel mensen kiezen dus voor een FFP2-masker. Deze maskers worden heel warm wanneer je ze draagt. Daarom hebben deze maskers een luchtventiel. Erg handig, maar dit betekent wel dat de virussen die jij bij je draagt ook weer aan de lucht kunnen worden afgegeven. Zo’n FFP-masker beschermt jou dus wel tegen ziek worden, maar het beschermt jouw medemens niet tegen jou.

Hoe gebruik je een masker correct


Om ervoor te zorgen dat een masker echt werkt, zul je het op de juiste manier moeten gebruiken. Anders zou het zelfs een averechtse werking kunnen hebben. Volg dus de volgende stappen:

 1. Was je handen
  Je moet er zeker van zijn dat je handen goed schoon zijn voor je je masker op zet. Was je handen grondig, het liefst met een handreinigingsmiddel dat gebaseerd is op alcohol.
 2. Controleer het masker
  De meeste maskers zijn maar een keer te gebruiken, maar toch bestaat er natuurlijk altijd een kans dat je masker beschadigd is, voordat je het ook maar op je gezicht hebt gezet. Controleer dus altijd of je masker in tact is. Het mag geen gaten of beschadigingen hebben. Een chirurgisch masker is meestal aan de binnenzijde wit. Dit is belangrijk om te weten, want je wilt het masker niet verkeerd om opzetten.
 3. Zet het masker op
  Je zult het masker op de juiste manier op moeten zetten. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je gezicht niet goed bedekt is en het masker geen bescherming biedt. Pak het masker aan de elastiekjes, plaats het over je mond en neus en doe vervolgens het elastiekje achter je oren. Als het een metalen strip heeft, kun je deze aanduwen op de brug van je neus, zodat het masker goed aansluit. Controleer of er geen andere openingen zijn en trek het masker goed over de mond en kin.
 4. Zit niet aan je gezicht
  Een masker zit niet comfortabel en daardoor zitten mensen al snel aan hun gezicht of masker. Dit moet je absoluut niet doen, want je handen kunnen in aanraking zijn gekomen met het virus. Raak je toch het mondmasker aan? Reinig dan opnieuw de handen.
 5. Masker vervangen
  Wanneer je masker vochtig is geworden, is het tijd om het te vervangen. Je kunt het masker maar een keer gebruiken.
 6. Je masker afzetten
  Was eerst je handen. Gebruik voor het afzetten van je masker enkel je pinkies. Haak deze achter de elastiekjes en haal deze van je oren, zodat je het masker van je gezicht kunt verwijderen. Raak het masker zelf niet aan. Gooi het vervolgens weg in een vuilnisbak die afsluitbaar is. Was vervolgens weer je handen goed.

Originele mondmaskers


Doordat er een groot tekort is aan mondmaskers, zijn veel mensen ze zelf gaan maken. Er zijn tutorials te vinden op internet, maar let wel goed op: het moet wel goedgekeurd zijn door de FOD. Anders heb je straks een masker dat niet werkt en dat geeft weer schijnveiligheid. Als je zelf je mondmasker maakt, kun je natuurlijk een prachtig masker maken dat uniek en origineel is. Laten we toegeven dat dat wel zo leuk is als we straks nog maanden met die dingen moeten rondlopen. Natuurlijk kun je via onze site met korting ook leuke en originele mondmaskers kopen. Net zo leuk en minder moeite! Ook profiteren van korting? Bestel dan nu via ons!

Originele mondkapjes:

Etsy

Grandado.com

Boohoo.com

Newchic

Aliexpress.com

Plein.be

Banggood

One thought on “Mondkapjes: hoe en wat?

Comments are closed.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top